Gurmánské restaurace: Nevšední zážitek pro pravé požitkáře

Inspirace

fine dining inspirace restaurace

Gurmánské restaurace. Ještě donedávna by spoustě lidem tento pojem nic neřekl. Dnes už se ale dostává tzv. fine dining (gurmánské stravování) do každé lepší restaurace, a to nejen v Praze, ale také v menších městech naší krásné vlasti. Co to vlastně je? Co si pod pojmem „gurmánská restaurace” představit? A kam zajít na ty nejvyhlášenější gurmánské delikatesy?

Fine dining neboli zážitková gastronomie se v poslední době stala pojmem s velkým P pro laickou i odbornou veřejnost. Prožít něco neobvyklého a odcházet z restaurace plný dojmů a zážitků. Hostina pro všechny smysly, která potěší chutí, vůní, barvami i strukturou a kde se obyčejné jídlo mění v umění – to je pravý fine dining.

Co je fine dining?

Zážitková gastronomie či fine dining představuje způsob stravování, během kterého host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe všech smyslů, aby z restaurace odcházel plný dojmů. Není to obyčejné „zhltnout a běžet domů”. Je to něco víc.

Je to divadlo, na jehož scéně se mísí taneční choreografie naservírovaných pokrmů, herecké umění obsluhy a režisérské triky samotného šéfkuchaře. Rozhodně se nejedná o běžnou záležitost, kterou by si člověk dopřával každý den. Zážitková gastronomie či fine dining je určená jen pro výjimečné okamžiky.

„Dřív fine dining znamenal, že dostanete nejlepší možné jídlo z těch nejkvalitnějších surovin s top obsluhou, ale to už přestává být poznávacím znamením. Dnes se často skvěle najíte i v bistru, nebo dokonce na ulici. Rozdíly se smazávají, a proto je tak těžké definovat fine dining a odlišit jednotlivé restaurace,“ upozorňuje René Redzepi, šéfkuchař Nomy 2.0

Gurmánské restaurace

Pravou zážitkovou gastronomii nezažijete jen tak někde. Nelze navštívit nejbližší putyku a očekávat milionový zážitek. Fine dining se provozuje jen ve vybraných restauracích, které se tímto stylem stravování zabývají. Nemusíte se ale bát. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ve kterých za jednu jedinou večeři vyplácnete celou výplatu.

Do kategorie gastronomických restaurací se dají zahrnout i podniky nabízející například přípravu steaků na lávových kamenech či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. Zážitková gastronomie zkrátka nemá jasně dané hranice a záleží pouze na samotném provozovateli a jeho zkušenostech, jak tuto formu stravování uchopí.

„Největší výhodou fine diningu je svoboda zkusit cokoliv, pro co se rozhodnete. Díky tomu se můžete vyprofilovat a odlišit. Všichni oceňují jedinečnost a autentičnost. Hosté přicházejí právě proto, aby viděli osobní vyjádření šéfkuchaře a jeho přístup,“ vysvětluje Ben Shewry z australské restaurace Attica.

Každé správné fine dining menu musí mít…

Fine dining se vyznačuje dokonale sestaveným degustačním menu s vyváženou kombinací surovin a chutí, a to včetně nápojů. Podávané pokrmy se musí snoubit s atmosférou místa i s perfektním servisem a společně tak poskytnout hostům jedinečný zážitek.

Důležité je, aby šéfkuchař zvolil takovou velikost porcí a tempo podávání, aby se host na konci večera necítil přejedený. Za ideální je považován chod, který host sní na tři až pět soust. Jednodušeji řečeno, gurmánské stravování je o menu, službách a atmosféře. Mnohé gurmánské restaurace dokonce osvěžují české tradiční recepty mezinárodními chutěmi a vytvářejí tak zvláštní druh kontinentální „fusion” kuchyně s vybranými přísadami z celé Evropy.

„Kuchaři se v těchto restauracích naučí absolutnímu nasazení, citu pro detail a stálou kvalitu, tvrdé práci a kreativitě. Což se hodí vždycky a v každé kuchyni,“ zamýšlí se Ben Shewry z australské restaurace Attica.

Gurmánská turistika

S tím, jak roste počet takových výběrových restaurací v Česku, roste i počet lidí, kteří jsou za nimi ochotni cestovat i stovky kilometrů. Gurmánská turistika.

Všichni dobře víme, že k cestování dobré jídlo neodmyslitelně patří. Někteří to však otočili a nyní je výhradním cílem jejich cest právě ona zážitková kuchyně. Památky či historické zajímavosti daného místa jsou až na druhém místě.

Třeba jen v Praze můžete při romantické večerní procházce dlážděnými uličkami Starého Města zaskočit do tradiční italské trattoria nebo zhřešit v exkluzivní francouzské restauraci, kde se podává naprosto famózní foie gras, za které by se nemusely stydět ani špičkové francouzské restaurace.

Kam za gurmánským zážitkem?

Jakou restauraci navštívit, abyste zažili skutečně nefalšovaný gurmánský zážitek? V Praze je takových restaurací, které můžeme označit za gurmánské, celá řada. Většina z nich se nachází v nádherném prostředí starých paláců, gotických sklepení či pěstěných zahrad.

Alcron

Jako první v našem výčtu nemůže stát nic jiného než legendární hotel Alcron Hotel Prague nedaleko Václavského náměstí v Praze. A skrývá v sobě hned dva poklady. Oba v podobě vyhlášených restaurací.

Restaurace Alcron získala jako první česká restaurace v roce 2012 prestižní michelinskou hvězdu (2012–2017). Láká své návštěvníky na intimní interiér nabízející pouhých 24 míst k sezení a příjemnou atmosféru umocněnou svíčkami a krbem z třicátých let minulého století.

Můžete se zde těšit na výtečné pokrmy podávané formou degustačních menu nejen z mořských plodů a ryb.

La Degustation Bohême Bourgeoise

Druhou prvotřídní restaurací je La Degustation Bohême Bourgeoise. I ta je hrdým držitelem prestižní michelinské hvězdy. Jako jedna z mála pražských restaurací, které se dostalo této pocty, nabízí v jedné lahodné hostině hned sedm chodů. Menu šéfkuchaře představuje unikátní kulinářský zážitek a je založeno na českých tradičních jídlech připravených podle moderních postupů.

Restaurace Benjamin

Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích je českým unikátem. Nejen, že má omezenou otevírací dobu, ale také svou kapacitou pojme maximálně deset lidí. Gastronomický zážitek se sociálním přesahem – tak charakterizuje svou nejnovější restauraci Benjamin Štěpán Návrat. Vytvořil kulturně-sociální koncept restaurace, který vás naladí na dobrou notu při „krátkém“ či „dlouhém“ degustačním menu, které vám představují samotní šéfkuchaři. Degustace zdejších pokrmů je svým způsobem divadelní představení, které začíná v přesně určený čas, probíhá podle daného scénáře a má svoje režiséry v podobě kuchařů. Filozofií kuchyně je obnovovat a přetvářet staré české regionální recepty do netradičního a moderního hávu. Důležitou roli hraje především sezónnost, podle které se menu mění několikrát do roka.

Field

Michelinskou hvězdu v letošním roce obhájila kromě La Degustation Boheme Bourgeoise také restaurace Field. Najdete ji v samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových „Stínadel” na rohu ulic Kozí a U Milosrdných. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí. Ve Fieldu se nebojí dávat věcem volný průběh. Na menu najdete morek, oháňku, šneky či tuřín. Striktně se však šéfkuchař lokální produkce nedrží, občas na menu pustí i mango či mořskou rybu.

Piano Nobile v Chateau Mcely

V Chateau Mcely se nachází poslední námi vybraná restaurace Piano Nobile, která bude rozmazlovat vaše smysly. Všechny pokrmy obsažené na sezónních menu à la carte připravuje v Piano Nobile šéfkuchař Jan Štěrba. Recepty pocházejí z kuchyně babičky současných majitelů, rodiny Cusumano.

Exkluzivita, jedinečnost daná osobností šéfkuchaře, lanýže i foie gras. To všechno je fine dining. Do fine diningových restaurací sice nebudete chodit obden, ale právě proto by to mělo být pro nějakou výjimečnou příležitost a jejich návštěva by vám měla utkvět v hlavě jako nezapomenutelný zážitek. Pokud hledáte gurmánské restaurace, v Praze rozhodně nebudete zklamáni, neboť Praha je na správné cestě za dosažením výjimečného evropského standardu v gurmánském stravování. Ovšem pokud trochu zapátráte, zjistíte, že i další česká města se jí snadno vyrovnají.

Natálie Markovská, 16. 10. 2019