Larios 12: Gin bez hranic

Advertorial

Řada španělských ginů Larios obsahuje čtyři varianty ginu – základní Larios London Dry Gin se čtyřmi botanicals, Larios Pink, Larios 150 oslavující výročí založení značky a Larios 12, přičemž číslice značí počet použitých botanicals. Právě s posledním jmenovaným se nyní máte možnost potkat i na českém trhu díky distribuci společností Stock Plzeň-Božkov.

Značka ginů Larios vznikla roku 1866 v Malaze, což z ní činí nejstarší španělský gin, který navíc hodně přispěl k popularitě Španělska coby novodobé ginové země a k tomu, jakým směrem se španělské giny ubírají. Značka Larios je dlouhodobě na špici, co se týče prodejů na španělském trhu. Larios 12 je pak typickým zástupcem středomořských ginů – jeho svěží vůně a chuť je dána dvanácti botanicals, mezi nimiž dominují citrusy jako limetka, pomeranč, tři druhy mandarinek a také květ pomerančovníku. Perfect serve je proto naprosto zřejmý – na ledu v coppa glass s tonikem a plátkem pomeranče či jiného, v ginu obsaženého citrusu. Zvláštností, kterou se Larios 12 může pyšnit, je základní lihovina, která je směsí obilí a kukuřice. Gin je destilován pětkrát, citrusy se přidávají až naposledy, díky čemuž gin získává svou svěží vůni a výslednou chuť.

Nebojte se experimentovat

Petr Brnko, který ve společnosti Stock působí jako konzultant pro alternativní gastronomii, k infuzi destilátů čajem či kávou využívá AeroPress, tedy infuzi tlakem, pomocí níž dostaneme chuť čaje nebo kávy do vybraného destilátu. „Infuze jsou dnes velmi oblíbené mezi barmany, ale vše probíhá v zázemí a chybí zážitek pro hosta, který můžeme vytvořit právě pomocí AeroPressu. Metoda je vhodná pro baristy i barmany k přípravě signature koktejlů, záleží jen na naší fantazii, jaký čaj nebo kávu spojíme s jakým destilátem, možností je nepřeberné množství. Postup tak zůstává stejný, a přesto každý podnik může přijít s něčím originálním a jedinečným, co jinde host nedostane,“ vysvětluje Petr Brnko výhody přípravy koktejlů pomocí AeroPressu.

Touto metodou připravil i koktejl (In)Fusion na bázi ginu Larios 12, který infuzoval čajem Darjeeling. Název odkazuje nejen na trend infuzí, ale také na propojení španělské ginové kultury s britskou kulturou pití čaje. „Použil jsem Darjeeling, protože jsem chtěl zachovat lehkou a citrusovou chuť ginu. Mým cílem nebylo razantně změnit chuť ginu na čajovou, jak by se stalo, pokud bych použil například Earl Grey, ale jen posunout chuť ginu novým směrem, dodat „touch“ nové chuti a vytvořit zážitek pro hosta.“

Koktejl (In)Fusion je na přípravu velmi jednoduchý. Připravíme si coppa glass, led a čerstvé citrusy na ozdobu. Do AeroPressu nadávkujeme 3 g kvalitního sypaného čaje, 5 cl ginu Larios 12 a infuzujeme přes dva filtry. Infuzovaný gin nadávkujeme do sklenice na led, zalijeme prémiovým tonikem a zdobíme čerstvými citrusy, které podpoří aroma koktejlu.

Advertorial, 5. 03. 2019