Maker’s Mark: od chleba po bourbon

Advertorial

Příběh bourbonu Maker’s Mark začíná poněkud netradičně – pečením chleba. Jeho tvůrce Bill Samuels hledal správný poměr obilí a kukuřice, aby vytvořil takový bourbon, který bude chutnat především jemu samotnému. Pro urychlení procesu však místo pálení nekonečných vzorků bourbonu napekl nekonečně mnoho bochníků chleba, dokud nenašel ten pravý. Vítězný bochník místo žita obsahoval ozimou pšenici a celých 70 % kukuřice. Že Bill Samuels odvedl dobrou práci, dokazuje, že jeho bourbon nechutnal jen jemu samotnému, ale i všem ostatním.

Ani dnes, kdy je značka v rukou třetí generace rodiny Samuelsových, se výrobní metody a postupy, které nastavil Bill Samuels, nemění. V Maker’s Mark se vše děje stejně jako v roce 1953, kdy světlo světa spatřila první láhev. A spousta věcí se i dnes provádí ručně, ať už jde o přetáčení sudů během zrání, lepení etiket nebo zalití hrdla láhve červeným voskem, který je pro tento bourbon typický a který je odkazem na ženu Billa Samuelse Margie. Byla to právě ona, kdo stojí za designem etikety i za nápadem uzávěr láhve zavoskovat, přestože to pro ni znamenalo nejeden zničený fritovací hrnec, ve kterém zpočátku vosk pro namáčení láhví rozpouštěla. Na její počest zůstává lepení etiket i voskování pečlivou ruční prací.

Až to bude, tak to bude

V palírně Maker’s Mark koluje jistá anekdota: „I kdybychom celý proces dokázali urychlit, neudělali bychom to.“ Zde rozhoduje jen bourbon sám, kdy je připraven na cestu do láhve, nikdo jiný. Na rozdíl od jiných značek se zralost Maker’s Mark neurčuje podle času, ale podle jeho chuti. A tak bourbon bude, až bude. Proto se uvádí stáří 6-7 let.

Kromě procesu zrání se Maker’s Mark liší také svým složením. Pro bourbon běžně používané žito zde nahrazuje ozimá pšenice a podíl kukuřice dosahuje 70 % místo obvyklých 51 %. Od své první várky spolupracuje značka Maker’s Mark s lokálními farmáři, a může se tak pyšnit i více než 60letou spoluprací s rodinou Mattinglyových, kteří jsou dodavateli kukuřice. Stejně tak je Maker’s Mark jednou z mála palíren, jež má vlastní zdroj vody. Ta protéká přes vápencové podloží, díky čemuž se z vody přirozeně odfiltruje železo, které je bourbonu nepříjemné. Čistá voda, bohatá na vápník a hořčík, také vytváří ideální prostředí pro kvasinky.

Starší než Maker’s Mark

Ani kvasinky nejsou ledajaké. Jde o 150 let starý kmen kvasinek, který je tedy starší než sama značka. Tento mikroogranismus je proto vysoce střežený, aby byla zachována identita bourbonu Maker’s Mark. Podobného stáří, tedy více než stoleté, jsou i kvasné tanky z cypřišových prken, které jsou pozůstatkem původní palírny Burks Distillery. Ani v tomto ohledu však současní majitelé neplánují žádnou změnu – cypřiš je podle nich ideálním dřevem, jelikož nemá žádný vliv na chuť bourbnu.

Pravda, měděný destilační kotel sice není původní, ovšem díky společnosti Vendome Copper & Brass Works byla vytvořena jeho přesná replika, takže i destilační proces probíhá stejným způsobem, jakým destilaci prováděl zakladatel Bill Samuels. Jediné, co je v palírně pokaždé nové, jsou tak sudy z amerického bílého dubu, v nichž bourbon zraje.

Advertorial, 15. 10. 2019