Mohou být vánoční trhy gastronomickým zážitkem?

Inspirace

adventní trhy Brno gastronomie Vánoce

Podívejme se společně do Brna. Po letech se celková úroveň brněnských vánočních trhů zvedla natolik, že se místní nebojí prohlašovat, že je to vlastně taková malá Vídeň. Místo oblečení čínské výroby vás čekají poctivé řemeslné výrobky. Ale jak je na tom gastronomie?

Svařák na každém kroku

Když procházíte vánočními trhy v jakémkoliv městě, budete se nejspíš proplétat hloučky lidí, kteří urputně tisknou v rukách kelímek nebo hrnek horkého nápoje, nejčastěji svařeného vína. Nejinak je tomu v Brně. Až by se skoro mohlo zdát, že adventní občerstvení na trzích tvoří výhradně svařáky, punče a jejich příbuzní. Jednotlivé stánky se často předhánějí v šíři své nabídky, a tak se může vyplatit dát si bez velkého přemýšlení obyčejný svařák, abyste při pročítání velkých cedulí měli čím zahřívat ruce i žaludek.


Autor fotografie: Jiří Jelínek

Zimní bar, Barubar, Punčový bar, Retro bar, Božskej bar nebo jen stánek s nápisem „vinařství“ – tam všude najdete širokou nabídku horkých nápojů. I ve stánku s polévkami nebo bramboráky se jejich nabídka ztrácí mezi cedulemi nabízejícími svařák. A tak vám málokdo poradí, který svařák je ten nej. (I když kdo má slabost pro chuť mandlí, doporučím svařené víno s hustopečskou mandlovicí na Zelném trhu nebo na Moravském náměstí.)

Turbomošt a jeho kamarádi

Brno ale má jeden unikát, který musíte zkusit – Turbomošt. Nápoj, který má už i vlastní ochrannou známku, letos slaví své desáté narozeniny. A nutno říct, že před těmi deseti lety vnesl do brněnské svařákové džungle svěží vítr.

Ohřátý jablečný mošt s kořením a jablkovicí má dnes spoustu příbuzných, takže ani stánky Turbomoštu nemají nabídku úplně strohou. Systém je ale jednoduchý. Řekněte si, jaký tvrdý alkohol byste do moštu rádi, a nemusíte řešit, jestli se váš favorit jmenuje Turbokapr nebo Turbošroub. A kdybyste přeci jen radši klasiku, svařené víno nebo různé punče tu dostanete taky. Turbomošt nás každopádně rozmlsal a díky němu se na vánoční trhy v Brně těší víc a víc lidí.

Zdroj fotografie: Facebook Turbomošt

Na Zelném trhu pak najdete nápojového nováčka, který nabourává svařákovou nudu. Zázvorodka vsadila na zahřívací účinky zázvoru a postavila na něm celou svou nabídku. Jestli se Zázvorodka stane podobným hitem jako Turbomošt, ukáže čas.

Co když nechci alkohol?

Mohlo by se zdát, že abstinenti na vánočních trzích nemají co dělat. Než abyste v rozsáhlé nabídce marně hledali nealkoholický nápoj, zeptejte se raději přímo na stánku. Nejčastěji vám nabídnou dětský punč nebo čaj. Na stáncích Turbomoštu se ptejte po horkém jablečném moštu bez alkoholu, který dostanete i ve variantě se zázvorovou limonádou.

Jestli je ale nedostatečná nabídka nealkoholických horkých nápojů na trzích příčina, nebo důsledek, těžko říct. „Přiznáme se, že myšlenkou tvorby horkých nealko drinků jsme se doposud příliš nezabývali. Především z toho důvodu, že neevidujeme po těchto drincích poptávku a z našich stávajících nealko variant si hosté v drtivé většině případů vyberou,“ říká Michal Lapčík z Turbomoštu.

Dejme si něco k snědku

Teplo v žaludku už máte, jenže není dobré popíjet alkohol nalačno. Pokud vás přepadne malý hlad, na trzích se najíst dá, i když musíte trochu hledat, pokud si nechcete zamastit ruce a pusu bramborákem nebo klobásou.

Neznalý návštěvník Brna by po krátké internetové rešerši zamířil na Dominikánské náměstí, jehož drobné trhy se pyšní názvem Gurmánské Vánoce. Opravdu tu najdete trochu jiná jídla než jinde, ale velký výběr nečekejte, přestože popis na webu je lákavý: „Neotřelý koncept Gurmánských Vánoc přináší do Brna nový vítr a ty nejlepší chutě a vůně Vánoc.“

Najdete tu sice kapří hranolky z Pivnice U Čápa nebo smaženou rybu ve Fish&Chips, ale tam nabídka chutí Vánoc téměř končí. I na Dominikánském náměstí nabídku válcují stánky s horkými nápoji, pár dalších zajímavostí tu ale najdete. Stánek s kimchi možná do české vánoční atmosféry úplně nezapadá, ale aspoň se zahřejete i jinak než alkoholem. Sázkou na jistotu je kulajda ze Statku Samsara a alsaský koláč se slaninou a cibulí z restaurace Na Návsi. Ten je skvělým příkladem pouličního jídla, které k vánočním trhům prostě patří.

Nenároční jedlíci zaženou větší hlad i zabijačkovými specialitami na Náměstí Svobody, nebo grilovaným masem na Zelném trhu. Pokud si chcete ale opravdu pochutnat, stejně nakonec zamiřte raději do tržnice na Zelném trhu nebo hned vedle k Būcheck. Ten sice najdete v proluce vedle tržnice celý rok, ale jeho nabídka se mění a v centru teď lepší street food nenajdete. Příjemným oživením je pak nabídka Moravského náměstí, kde Soul Bistro se svými Bagels by Soul Bistro.

Zdroj fotografie: Facebook Soul Bistro

Kde jsou pečené kaštany?

Z drobnými pochutinami je to trochu jednodušší. Grilovaný oštiepok, bramborové hranolky nebo plněné lokše malý hlad zaženou. Stejně tak sáček pečených kaštanů. Ty ale musíte trochu hledat, i když před lety jste je našli o adventu na každém kroku. Najdete je třeba na Zelném trhu, tam zavítejte v horní části do stánku U veselé brambory, která vsadila právě na osvědčenou vánoční klasiku. Vedle pečených kaštanů tu dostanete i jablka v karamelu a čertík v kabátku (bítešský párek pečený v těstě).

Jsou to sice drobnosti, ale k vánočním trhům patří, stejně jako třeba sladký trdelník. Přestože pochází z Maďarska, často se honosí přívlastkem „tradiční český“. V Brně je dokonce tak oblíbený, že tu před lety vznikla síť minikaváren Trdlokafe, kde trdelník dostanete během celého roku (a o letošním adventu dokonce spojili síly s Turbomoštem, takže Turbomošt se tak dostal i za hranice Brna!)

Prosíme víc dobrého jídla

Jídlo na brněnských vánočních trzích tedy stále příliš nezaujme a pestřejší nabídka kvalitního „street foodu“ by určitě potěšila – třeba sekaná v poctivé české housce, krajíc čerstvého kvasového chleba s pomazánkou nebo větší výběr polévek. A možná i poctivé české cukroví, vánoční dezerty nebo prostě česká vánočka. Nakonec pokud máte opravdu hlad, v okolí trhů najdete plno chutných příležitostí zaplnit žaludek.

Kvalita gastronomie v Česku se zvyšuje bleskovým tempem. Je to snad sezónnost a krátké trvání, které nedovolí podobné tempo prosadit i u vánočních trhů. Ale jejich návštěva je možná nakonec opravdu hlavně o tom hrnku horkého nápoje, který vás zahřeje, když se zrovna potkáváte s přáteli pod rozsvíceným vánočním stromem.

Dejte nám vědět, jak jste s nabídkou jídla a pití na českých vánočních trzích spokojeni vy, třeba ve vašem městě.

Ája Voráčková, 14. 12. 2018