Ostravský bar 2to2: Zde neplatíte jen za pití, ale především za čas

Inspirace

2to2 inspirace

Unikátní bar, který nemá nikde jinde ve světě obdoby. To je 2to2. Ostravský bar, který založil před dvěma lety mladý šikovný fotograf jménem Filip Mach. Nikdy sám netoužil po baru ani po restauraci, a přesto dnes vlastní jeden z nejoblíbenějších podniků ve městě. Jedná se dokonce o takovou raritu, že se zde sjíždí lidé z celé České republiky. Pojďte se inspirovat myšlenkou, která stvořila tento bar.

Neotřelé nápady jsou všude kolem nás. Třeba ten pro vznik ostravského baru 2to2 objevil fotograf Filip Mach úplnou náhodou při práci v jedné pražské kavárně. Princip 2to2 je přitom až směšně prostý. Návštěvníci zde neplatí marže, ale čas, který zde stráví. „Alkohol a další zboží prodáváme za velkoobchodní ceny. Ale aby koncept fungoval, platí hosté za čas, který v baru stráví,“ říká majitel baru a autor celé myšlenky Filip Mach. Jednoduché. Hosté baru 2to2 si tak mohou dát například Pepsi za 14 Kč, rum Legendario stojí 29 Kč, stejně tak zaplatí za panáka Jacka Daniel’s, Jim Beam stojí 18 Kč, espresso je jen za 11 Kč, pivo za 13 Kč, anebo třeba čaj si zde návštěvníci mohou dát za korunu až pět.

Bar, ve kterém se neplatí marže

Bar 2to2 není jako ostatní. Nestojí na vyhlášené ostravské Stodolní ulici, přesto zde nemají o návštěvníky nouze. Princip 2to2 totiž nepracuje s maržemi. V 2to2 se platí za čas.

Každá půlhodina do 17:00 je za 25 korun a od 17:00 stojí každých 30 minut 35 korun. Je jen na zákaznících, jak dlouho zde budou chtít posedět a kolik skleniček či šálků zde vypijí. V 2to2 vás vyjde i velice kvalitní pití výhodněji než jinde. Jak sám Filip říká, čím kvalitnější pití, tím větší úspora.

Celý proces je velice jednoduchý: „Přijde host, dostane nápojový lístek, vybere si, my nachystáme objednávku a až když ji neseme na stůl, tak zapneme časomíru,“ říká Filip Mach. Při placení se pak čas zastaví a vše se zúčtuje.

Kde se vzal nápad na bar 2to2?

Pokud se zamyslíte, možná zjistíte, že jste na podobný princip ještě nikdy nenarazili (jestliže jste už tedy nenavštívili samotný bar 2to2), a budete mít naprostou pravdu. Princip baru 2to2 je totiž celosvětovým unikátem. Nic podobného nikde jinde ve světě neexistuje. Jak tedy svého strůjce vlastně napadl?

„Jako fotograf trávím spoustu času v kavárnách, kde upravuji fotografie. V některých podnicích si dám kávu za sto korun, je jí litr, což je skvělé, protože piji asi patnáct káv denně. Jednou jsem ale seděl v malé kavárničce, ve které jsem si dal cappuccino za devadesát a bylo v malém hrnku. Já tam seděl tři hodiny, ale další kávy jsem si už nedal, protože bych jich tam vypil hodně a fakt se mi nechtělo utrácet tisíc korun za kávu. Byl jsem tedy nespokojený, protože jsem si nedal to, co jsem chtěl, navíc musel být nespokojený i majitel, pro něhož to nebyl žádný byznys. To mi přišlo špatné. Přemýšlel jsem nad tím, a nakonec mě napadlo, že by si každý měl dát to, co chce, přitom bude platit za čas strávený v daném podniku,” popisuje majitel baru 2to2 Filip Mach chvíli, kdy jej oslnila múza.

Ostrava jako neutrální území

Dnes už v Ostravě funguje tento bar druhým rokem a rozhodně si na nedostatek návštěvníků stěžovat nemůže. Filip Mach je sice původem z Ostravy, ale už zde dlouhá léta neměl žádné vazby. Aktuálně působí v Praze, tak proč se tedy rozhodl pro otevření baru právě tady?

„V Ostravě jsem otevřel hlavně proto, abych zjistil, jestli je vůbec o tento systém zájem. Spojil jsem se proto s majitelkou tohoto domu a ta mi nabídla prostory. Zpočátku jsem tomu ani nevěnoval moc pozornosti, neměli jsme dokonce ani nikde zvenku označení, že se jedná o bar. Postupem času si k nám ale lidé našli cestu,” vysvětluje Filip Mach.

Můžeme se těšit na další pobočky?

A bar nevyvolal zájem pouze mezi návštěvníky, ale i mezi podnikateli. Filip Mach již obdržel desítky žádostí o poskytnutí franšízy, a tak se dle jeho slov můžeme brzy těšit na rozšíření tohoto konceptu i do dalších měst v České republice.

„Jen za první měsíc jsme měli čtyři poptávky po franšíze. Rozhodně jsem si nemyslel, že to bude mít rychlý průběh. Očekával jsem první pobočku až tak za rok za dva, kdo ví. Jenže se to začalo zrychlovat. Poptávky máme dokonce i ze zahraničí. Přišla nám nabídka mít obchodní zastoupení na Slovensku. Zájem projevili i lidé z Londýna. A mám kamaráda, který žije napůl v Americe a napůl v Portoriku, ten má také zájem,” vyjmenovává úspěch baru 2to2 Filip Mach.

Názor návštěvníků

A jak vlastně vnímají bar 2to2 samotní návštěvníci? Filip popisuje své zkušenosti: „Při první návštěvě si všichni objednají to, co pijí pravidelně. Je to první reakce. Pijí strašně rychle, snaží se na tom ušetřit. Jednou tady byl pán, který si během dvaceti minut dal osm ginů, taky jednou přišli zahraniční studenti, kterých bylo asi šest, a jejich první objednávkou bylo 24 tequil.

Potom lidé začali zjišťovat, že nemusí pít tak rychle, protože se jim to pořád vyplatí, takže mohou zkoušet spoustu jiného pití, které tady máme. Nejprve k nám chodila věková kategorie 18 až 21 let, teď chodí i starší, do těch 35. Zjistili, že opravdu nemusí vypít co nejvíc v co nejkratším čase. Tady si dají pití, které buď jinde nenajdou, nebo najdou, ale za částky, které jsou mimo.”

Typickými zákazníky jsou v současnosti do 17. hodiny podnikatelé či realitní makléři, kteří si zde pravidelně domlouvají schůzky s klienty, a od 17. hodiny potom milovníci kvalitních likérů a alkoholu, kteří ví, že se jim to zde vyplatí více, než kdyby si láhev kvalitního alkoholu koupili domů.

„Vyplatí se to už při jednom panáku. Samozřejmě platí, že čím kvalitnější pití, tím větší úspora. Když si například dáte Legendario Elixir, tak se jeden panák vyplatí při 40 minutách pobytu v baru. U rumu Plantation už jsme na 1 hodině až po Metaxu AEN, kdy byste v baru bez další objednávky mohli strávit dalších 70 hodin a stále by vás to vyšlo levněji než jinde. Nemluvě o tom, že každý si objedná i nějaké nealko, které je dalším bonusem,” vyjmenovává Filip Mach.

Bar 2to2 – ostravský unikát

O baru 2to2 rozhodně neslyšíme naposledy. Myšlenka platit pouze za čas strávený v podniku se šíří světelnou rychlostí po celé republice, a tak se již brzy můžeme dočkat podobného podniku i v Praze, Brně a dalších velkých krajských městech. Kdo ví, třeba jednou budou na podobném principu fungovat všechny restaurace u nás.

Natálie Markovská, 13. 04. 2019