Pampero: příběh venezuelského rumu

Advertorial

Historie rumu se začala psát před více než 500 lety, když Kryštof Kolumbus přivezl cukrovou třtinu do Ameriky, konkrétně na ostrov, který Kolumbus nazval San Salvador. Za kolébku rumu je tak právoplatně považován Karibik, nicméně i další jihoamerické země jsou významnými producenty rumu, které mají co nabídnout. Například Venezuela, která je domovem řady rumů Pampero.

Domovem cukrové třtiny je s největší pravděpodobností Papua-Nová Guinea, kde vznikla z planého druhu přibližně před 10 000 lety. Odtud se postupně šířila dál na západ – Indie a dalších asijských zemí. Arabové pak třtinu rozšířili do oblastí dnešního Středního východu a severní Afriky, odkud se díky křížovým výpravám dostala do Evropy (na Sicílii a Azorské ostrovy). Dále už je to známý příběh o Kryštofu Kolumbovi, španělských i portugalských koloniích a pěstování cukrové třtiny po celé oblasti Střední a Jižní Ameriky.

Ani destilát z cukrové třtiny nebyl neznámý, ovšem až na Barbadosu vznikl nápoj označovaný jako rum. Zpočátku španělští a portugalští plantážníci popíjeli jen zkvašenou šťávu ze třtiny, melasu nechávali otrokům. Jak se však zdokonaloval proces destilace, stal se všeobecně oblíbený i rum vzniklý z melasy. V 17. století se již rum stal uznávanou komoditou a platidlem – vznikl tzv. trojuhelníkový obchod. Lodě naložené rumem vyplouvaly z přístavů, jako byly Boston, Salem a Providence, směrem k západoafrickému pobřeží. Zde rumem uhasili žízeň afrických králů, kteří jim na oplátku dávali otroky. Ti pak pluli na palubách novoanglických lodí do Karibiku, kde byli prodáni za melasu, ze které pak kolonie v Nové Anglii vyráběly rum.

Jedinečná Venezuela

Rum však neprodukovaly jen země Nové Anglie, ale také španělské kolonie samotné, mezi nimi i Venezuela. K modernizaci a rozmachu průmyslu, včetně toho palírenského, zde došlo zejména po válce o nezávislost počátkem 19. století. Roku 1830 se Venezuela definitivně stala samostatnou republikou. Jelikož je Venezuela z jedné strany obklopena oceánem a z druhé deštnými pralesy, vzniká zde specifické klima, díky kterému se zde vyráběné rumy odlišují od ostatních jihoamerických producentů. Cukrová třtina zde prý totiž dosahuje výjimečné kvality a obsahuje nejvyšší procento cukru v celé Americe, proto jsou zdejší rumy příjemně nasládlé. Ačkoli Venezuela oplývá spíše nerostným bohatstvím, a tak není prvoplánovou rumovou zemí jako Kuba nebo Jamajka, může nabídnout výtečné rumy.

Značku Pampero založili v roce 1938 dva přátelé, Alejandro Hernandez a Luis Toro, s nulovými znalostmi a zkušenostmi s výrobou rumu. Co jim ale rozhodně nechybělo, bylo odhodlání. Trvali na zrání v sudech, které do té doby nebylo běžné, a experimentovali s teplotou a vlhkostí skladů, dokud nedosáhli vytouženého poměru, díky kterému získal jejich výsledný rum hladkost a vyváženost. Značku charakterizuje postavička llanera, venezuelského kovboje, který je symbolem nezávislosti, svobody a národní hrdosti.

V současné době za značkou stojí maestro ronero Luis Figueroa a rumy Pampero prochází trojí destilací v jednom ze tří destilačních systémů – kolona, kettle still nebo pot still. Následně se rumy ukládají k zrání do sudu. Poté, co se rumy nablendují do výsledné podoby (Pampero Blanco, Especial, Selección 1938 nebo Aniversario), míří do celého světa. Do České republiky jej dováží společnost Stock Plzeň-Božkov, díky níž si můžete vychutnat kteroukoli z variant rumu Pampero.

Pampero Blanco

Na rozdíl od většiny bílých rumů destilovaných přes kolonu se základ pro Pampero Blanco destiluje na přístrojích copper still a kettle still. Rumy následně zrají v dubových sudech po skotské whisky a výsledný blend je kombinací tradičního bílého rumu starého 6 měsíců a rumů, které zrály minimálně 4 roky. Čirá barva rumu je dána filtrací přes dřevěné uhlí. Díky starším rumům ve směsi je Pampero Blanco chuťově výraznější než typické kubánské a jamajské bílé rumy, pokud se tedy chcete odlišit, nemělo by Pampero Blanco na vašem baru chybět.

Pampero Especial

První rum vyrobený pod značkou Pampero byl právě Especial, který ve Venezuele způsobil vyloženě revoluci. Stal se totiž prvním rumem, který mohl být oficiálně označen jako añejo. Rumy pro Pampero Especial zrají v sudech po bourbonu. Jde o blend 5-6letých rumů. Pampero Especial je díky své jemné chuti vhodný na samotné popíjení stejně jako do koktejlů.

Pampero Selección 1938

Pampero Selección vznikl k příležitosti 70. výročí založení značky. Jde o směs 4-6letých rumů, které dozrávaly v sudech po bourbonu a sherry. Pít jej můžete „po venezuelsku“: plátek limety obalíte z jedné strany v třtinovém cukru a z druhé strany v kávě, skousnete a zapijete rumem.

Pampero Aniversario

Pampero Aniversario poprvé vzniklo v roce 1963, k oslavě 25 let založení palírny. Jde o směs nejlepších rumů z řady Exclusive Reserve, kterou si palírna schovává pro speciální příležitosti. Podobně jako Selección zraje v sudech po bourbonu a sherry, jedná se však o blend 5-7letých rumů. Na baru zaujme především svým pouzdrem z jemně zpracované kůže. Tento rum si nejlépe vychutnáte samotný.

Advertorial, 26. 05. 2019