Poctivou práci nelze uspěchat

Advertorial

Bourbon Maker`s Mark není typickým zástupcem své kategorie. Už od počátků značky v roce 1953 se tento bourbon vymykal, stejně tak když byl v roce 1958 stočen do láhví. Výjimečnost této značce dali Bill Samuels, který je tvůrcem receptury, a jeho žena Margie Samuels, jíž vděčíme za vše ostatní. Maker`s Mark je dnes v rukou jejich potomků, kteří výrobě bourbonu věnují stejně poctivou péči jako jejich rodiče.

Začalo to pragmaticky – Bill Samuels toužil po bourbonu, který by mu chutnal.  Což ovšem nebylo jen tak, bylo třeba vybrat to správné obilí a ustanovit ideální poměr ke kukuřici. Pokud by Bill Samuels různé směsi proměňoval v bourbon, trvalo by roky, než by zjistil, ze které chce vyrábět bourbon i nadále. Místo do pálení se proto dal do pečení! Bochníky chleba upečené z různých druhů obilí ukázaly, že žito, tradiční příměs v americkém lihovarnictví, Billovi nevyhovuje. Místo toho zvolil červenou ozimou pšenici. Také podíl kukuřice je na bourbon neobvyklý – tvoří celých 70 % základu. Následná fermentace se odehrála v sudech z cypřišového dřeva. Děje se tomu tak dodnes, kdy některé části dosahují stáří až 200 let. Ani destilační proces se nezměnil. Jak se s postupem času výroba rozšiřovala, přidaly se další kolony identické s tou první, původní. Díky tomu byla zachována stejná receptura po celých 60 let.

Zrání je fází, kterou nelze podceňovat. Na chuť bourbonu má vliv mnoho aspektů. Klima nebo sud jsou jen malým zlomkem z nich. Jsou tu ale i další, které mohou působit na dobu zrání. Maker`s Mark proto zraje přibližně šest let, důležitější než čas je však chuť. Jen master distiller rozhoduje, kdy je bourbon připraven ke stáčení. Během zrání se sudy ručně protáčejí, aby bylo dosaženo ideálního zrání a aby bourbon ve všech sudech byl vystaven stejným klimatickým podmínkám skladu.

Za vším hledej ženu

Díky Billu Samuelsovi máme recepturu a proces výroby dotažený téměř k dokonalosti, ovšem bez jeho ženy by pouhý bourbon těžko vynikl. Právě Margie vtiskla značce Maker`s Mark její identitu. Teprve pověstný ženský cit pro detail umožnil, aby se z dobrého bourbonu stal bourbon výjimečný. Název Maker`s Mark je inspirován její sbírkou drobných cínových sošek, kdy tvůrci na svou nejlepší práci otiskli vlastní značku (anglicky maker`s mark). Ačkoli Margie nebyla designérkou, byla rozhodně kreativní. Navrhla proto i etiketu, která se dodnes tiskne na stroji Chandler & Price z roku 1935, respektive jeho identické kopii, jelikož původní stroj již dosloužil. A na závěr to, co zaujme na první pohled – uzávěr z červeného vosku. Margie si zničila fritovací hrnec, když v něm rozpouštěla vosk pro první várku láhví. Na počest jejího zničeného hrnce a její obětavé práce se hrdla láhví dodnes voskují ručně. Proto ačkoli bourbon Maker`s Mark je ve své chuti konzistentní, nikdy nenatrefíte na dvě shodné láhve. Každý kus je originál, stejně jako bourbon samotný.

Advertorial, 15. 10. 2018