Podnikání v gastronomii – základní „to do” a možnosti financování

Business

business financování

Článků o tom, jak rozjet podnik a na co nezapomenout, už bylo napsáno hodně. My jsme se rozhodli uchopit toto téma po stránce sepsání základního „to do“ listu a také po stránce finanční. Ano! Slyšíte dobře. Než začneme připravovat vyladěná Chai Latté a prodávat domácí dorty, je potřeba být neprůstřelně připravený především po této stránce.

Můžeme si dát jednoduchý příklad: chceme si otevřít malé bistro. Budeme toho potřebovat zařídit hodně. Představme si základní oblasti, kterým bude potřeba se věnovat:

  • Administrativa a legislativa – nepříjemné, my víme, ale je potřeba obojí zvládnout, než se do toho doopravdy pustíte. Bez pořádku v papírech to prostě nepůjde.
  • Vybrat správný prostor a místo, které bude korespondovat s vaším podnikatelským záměrem.
  • Koncept – všichni jsme si vědomi toho, že ať už děláme cokoliv, potřebujeme nápad a být jedineční.
  • Podnikatelský plán – ten budete určitě potřebovat nejen pro sebe, ale také pro získání financování z cizích zdrojů.
  • Marketingový mix – pět P aneb Product, Price, Place a Promotion. A protože jsme v gastronomii, nesmíme zapomenout také na složku People.
  • Pokladní a účetní systém. V našem seznamu je sice na posledním místě, ale rozhodně není tím nejméně důležitým! Pokladní systém může být alfou a omegou každého gastro podnikání. Může vám ušetřit spoustu času, být vaší pravou rukou a usnadnit celkové fungování podniku. Věděli jste, že pokladní systém může také hlídat zásoby, pomoci s rozvozem nebo pomoci s věrnostním programem pro vaše hosty? Novinkou, kterou moderní pokladny řeší, je také propojení s účetními systémy, díky kterému najdete vše na jednom místě. Tohle je už skoro jako sen. Ušetříte tak čas, který můžete věnovat vašim zákazníkům.

Musíme také souhlasit s tím, co říká Tomáš Brtna ze Storyous v rozhovoru pro Účetnictví On-line: „Mnoho nových podniků zkrachuje, protože nemají správně nastavené procesy, spočítané náklady, nebo mají příliš široké zaměření. Neméně důležitá je lokalita, složení zákazníků a kvalitní personál. Na začátku bych doporučil poznat svého typického zákazníka a přizpůsobit tomu svou nabídku a ceny. Nemá smysl nabízet exkluzivní kávu s bezlaktózovým mlékem a avokádovými tousty, pokud je nebude nikdo kupovat, a naopak, pokud chci vést hipsterskou kavárnu, bez podobných „foodporn“ specialit se neobejdu. Majitel by měl nastavit procesní pravidla pro personál tak, aby snížil krádeže na minimum a urychlil obsluhu a komunikaci mezi kuchyní a personálem na place. Také doporučuji mít do začátku finanční rezervu, aby nedocházelo k negativnímu cashflow. S tím souvisí hlídání nákladů a řízení skladových zásob.“

Začněme, ale pěkně od začátku. Pojďme si dnes ukázat možnosti počátečního financování, které vás k vašemu snu mohou přiblížit. Vše začíná otázkou: Kde vezmu peníze na to, abych si vysněné bistro otevřel? Tři nejvyužívanější možnosti u nás jsou tyto:

1) První varianta je ideální, ale ne každý má takové štěstí, aby byl schopen pokrýt financování podniku ze svých zdrojů. Pokud tuto možnost máte, gratulujeme, jeden krok navíc vám odpadá. I tak je ovšem vhodné nechat si kalkulaci zpracovat a porovnat si výhody a nevýhody využití cizího kapitálu.

Velkou výhodou vlastního kapitálu je, že vaše podnikání může začít v podstatě okamžitě. Odpadá vám nepříjemné čekání na schválení úvěrů a financujete bez závazků. Nevýhodou tohoto typu financování je samozřejmě to, že o všechny své peníze můžete přijít.

2) Druhá varianta spočívá v tom, že nemáte dostatek vlastních financí a rozhodnete se pro podnikatelský úvěr. Nicméně administrativní náročnost není jednoduchá – banky vyžadují propracované business plány, finanční rozvahy a podrobné doložení informací o vašem majetku.

Banky nabízí různé produkty, jako je například rychlý úvěr na podnikání (většinou na menší částky), malý úvěr pro podnikatele, který je většinou účelový a s vyšší možností čerpání a další výhody k podnikatelským účtům, jako třeba povolené přečerpání atd.

Nezapomeňte si nechat vytvořit nabídku od více bank. Jejich produkty se mohou lišit a zbytečně pak přijdete o některé výhody, které konkurenční banky nabízí. Některé vám totiž dokážou nabídnout např. fixaci úrokové sazby, pojištění možnosti splácet, nebo zkrácený zjednodušený proces žádosti.

3) Třetí varianta je možnost kapitálu od přátel nebo rodiny. Tato varianta je hned druhá nejoblíbenější po využití vlastního kapitálu. Velkou výhodou jsou hlavně nízké či nulové úroky, které jinde neseženete. Odpadne vám také nepříjemné a zdlouhavé obhajování vašeho podnikatelského záměru. Problémy mohou ovšem nastat v momentě, kdy se vám nebude dařit podle plánu a nebudete moci splácet. Zde hrozí narušení vašich vztahů a ztráta důvěry.

Jsou zde i další varianty získání kapitálu na rozjezd vašeho podniku. Mezi ně patří například: peer-to-peer financování, které je relativním nováčkem v českých končinách. Jedná se o to, že lidé půjčují lidem. Další variantou mohou být různé start-up soutěže, nebo investor.  Jak vidíte, možností není málo a díky administrativní podpoře nových systémů, pokladen a online účetnictví se toto podnikání stává zase o trochu příjemnějším.

Michaela Svobodová, 2. 11. 2018