Réva pálenka: destilát z celých hroznů

Advertorial

Fleret distillery, sídlící ve Frenštátě pod Radhoštěm, se zabývá výrobou prémiových ovocných destilátů a zakládá si především na kvalitě a tradici svých produktů. Abychom se o těchto produktech dozvěděli více, vyzpovídali jsme Tomáše Šupu – Managing Partnera investiční skupiny FPD Group, jež je matkou  společnosti Fleret distillery, a Tomáše Nováka – Sales & Marketing Directora CS Spirit / Fleret distillery.

Jak vznikl nápad vytvořit produkt Réva pálenka?

Při studiu historie destilování ovoce na Moravě jsme narazili na informaci, že výrobky z révy vinné jsou přirozeným, původním produktem, který se na Moravě pálil po několik staletí. A o to nám právě šlo, navrátit se k původním a tradičním malosériovým produktům. Celou věc velmi zjednodušil synergický efekt v průniku našich akvizic, tedy propojení společnosti Vinařství Neoklas Šardice o rozloze 500 hektarů a palírny Fleret distillery. Navíc se chceme v maximální možné míře odlišit od konkurence, a to nejen na českém trhu.

Čím je tento produkt specifický?

Vybranou odrůdou hroznů. Tato kategorie si přeci zaslouží kvalitní surovinu. Dělat vinný destilát z hotového vína se nám neosvědčilo, a zpětná vazba od zákazníků na vínovice dostupné na trhu je velmi negativní.

Vždy jde pouze o zdravou moravskou surovinu z našich vlastních, perfektně obhospodařovaných vinic. Od počátku náš enolog Zdeněk Fibich pracuje s informací, že hrozny jsou určeny na destilaci, a přizpůsobuje se tomu stříhání keřů a veškeré další zelené práce, což upravuje výnos na hektar a poměr cukru, kyselin atd.  Destiluje se z hroznového kvasu a z celých odstřapených hroznů té nejvyšší kvality, jinak používaných na přívlastková vína. O hrozny svádíme každoroční vnitrofiremní boj s naším sklepmistrem Jiřím Radochou.

Z jakých odrůd se produkt vyrábí a proč padla volba právě na tyto?

Z Tramínu červeného a Muškátu moravského – jedná se o aromatické bílé odrůdy typické pro region jižní Moravy, vhodné pro pálení obsahem cukru a poměrem kyselin.

Jak probíhá samotná výroba produktu Réva pálenka? Odlišuje se technologicky od výroby jiných destilátů?

V podstatě jde o velmi totožný proces, který se liší pár drobnostmi, které bychom rádi nechali v tajnosti, protože jsme je pilovali tři roky a stálo nás to čas a investice. Co je důležité zmínit: nepřidáváme líh absolutně v žádné fázi procesu pálení a kvašení! Není to totiž vůbec nutné, pokud máte zdravé hrozny a používáte je celé.

Produktem Réva pálenka v podstatě vznikla nová kategorie nápojů. Jak plánujete produkt odlišit na trhu, aby „nezapadl“ mezi vínovice a grappy?

Produkt je dostatečně odlišen již názvem, designem a především chutí. Stačí ochutnat a v případě přetrvávajících pochybností předegustovat s konkurencí českou i světovou. Každý konzument pak sám zcela jistě pozná a docení, rozdíl mezi klasickou vínovicí z vína či grapou z matoliny a naší Révou pálenkou z celých hroznů.

Plánujete kategorii do budoucna dále rozvíjet? Půjde o novou vlajkovou loď společnosti Fleret?

Kategorii plánujeme rozvíjet s ohledem na spolupráci s enologem, čili budeme testovat další různé odrůdy a jejich případné blendování či jiné upgradování. Hlavním podnikáním Fleretu zůstávají ovocné pálenky, takže o vlajkovou loď se jednat nebude. I když obsahem a designem by si to rozhodně zasloužila.

Advertorial, 10. 12. 2018