Svatý Martin: Letos bez bílého koně, zato s lepšími víny

Inspirace

husa mladá vína svatomartinské slavnosti svatý Martin

Ačkoli to tento rok na příjezd svatého Martina nevypadá, rozhodně tedy ne na bílém koni, oslavy jeho svátku se budou konat i tak. Máte možnost se zúčastnit nejen tradičních husích hodů v mnoha restauracích po celé České republice, ale také koštu mladých vín. Letošní rok vinařům přál, a tak se z jejich práce můžete těšit i vy.

Letošní sklizeň nejen hroznů, ale i dalších plodin, byla v tomto roce nadprůměrná, hlavně díky teplým jarním měsícům. Všem pěstitelům tak vynahradila loňský rok, kdy naopak část úrody na jaře pomrzla. Révu mohli čeští i moravští vinaři sklízet již od poloviny srpna. „Většina vinařů sklizeň ukončila v posledním říjnovém týdnu, včetně pozdních odrůd. Někteří ještě čekají s hrozny určenými na ledová a slámová vína,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR.

Ovšem ani příliš teplé počasí, kterého jsme se letos dočkali, neznamená samá pozitiva. Při teplotách nad 30 °C se totiž réva dostává do latentního stavu, kdy se asimilační procesy zastavují a v bobulích se netvoří cukry, ale naopak dochází ke snižování kyselin. Vinaři proto mají pro letošek schválenou možnost přikyselování vín. K celkové úrodě však počasí spíše přispělo, vinaři letos sklidili přibližně o 10 % více hroznů než v loňském roce. Ačkoli je pravda, že na tomto čísle se odráží i první sklizně z nových vinohradů.

Co je však nejdůležitější, že letošní brzká sklizeň prospěla právě mladým vínům. Bylo více času na jednotlivé výrobní procesy a hlavně měla mladá vína možnost déle ležet v láhvi, což je podle ředitele vinařství Víno Mikulov Františka Drahonského vždy jen ku prospěchu věci.

K huse i pivo

Na svatomartinské slavnosti se nechystají jen vinařství, svou trochou do mlýna přispívá i Pivovar Velké Popovice, který tento víkend pořádá svatomartinské prohlídky s vůní husy. Návštěvníci se tak dozví o historii pivovaru i o výrobě piva samotného a vše bude korunovat ochutnávka. V sousední Kozlovně se bude podávat svatomartinské menu začínající – jak jinak – husí paštikou.

Popravdě na to, abyste teď začali rezervovat své husí menu na neděli, je už poněkud pozdě. Ale například pražské restaurace V Zátiší a Mlýnec nabízí svá svatomartinská menu po celý měsíc, takže i ti, kteří s husou zaváhali, mají šanci. V rastauraci Mlýnec si nenechte ujít předkrm v podobě foie gras torchon s kaštany a dýní, V Zátiší lákají na hlavní chod – husí variaci s terinou z bílého zelí, bramborovou kaší a omáčkou s černým rybízem.

Jde to ovšem i jinak. Na Náplavce na Rašínově nábřeží se o svatomartinském víkendu objeví 55 stánků, kde budete moct ochutnat nejen vína od 30 vinařů, ale i husí speciality ve stylu street food. „Návštěvníci se mohou těšit na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštiku provoněnou whisky podávanou s brusinkami a rozpečeným chlebem a další husí pochoutky,“ láká ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa Jiří Sedláček. Kromě toho nebudou chybět ani sýry, uzeniny, oříšky a další pochoutky.

A kdo o vína ani husu nejeví zájem, může vyrazit na tradiční martinské trhy v Hradci Králové, kam se zítra sjedou řemeslníci, kteří vás svými výrobky už pomalu začnou připravovat na Vánoce.

Adéla Srdénková, 9. 11. 2018