Vivian Pei: Muzika dělá lidi šťastné, stejně jako dobré jídlo

Rozhovor

Vivian Pei je autorkou kuchařek, lektorka vaření a poradkyně. Provozovala vlastní restauraci a cateringovou firmu, pracovala v restauracích s michelinskou hvězdou, vyzkoušela si práci za barem a získala titul MBA na London Business School. Nyní žije v Singapuru a barový průmysl již dlouho podporuje mnoha způsoby. Záliba v nápojích jí po velkém úsilí vynesla cenu Commission on the Status of Women nebo ocenění BarSmarts. Měla také štěstí v tom, že se mohla účastnit celé řady barových show po celém světě a opakovaně i nyní velmi populárního P(our) Symposium. V posledních šesti letech též zasedala v hodnoticí komisi koktejlových soutěží různých značek a nedávno se stala členkou akademické komise v Asii pro výběr padesáti nejlepších barů na světě a jejím úkolem je tuto oblastní komisi vést. Vivian se také velmi zasazuje o podporu žen v branži. Časopis Drinks International ji letos vyhlásil mezi 100 nejvlivnějšími osobnostmi barového světa.

Kým byla Vivian Pei před pěti lety a kým je dnes?

Hm, před pěti lety jsem svět drinků začínala teprve objevovat… byla jsem spíš nadšenec. Díky tomu jsem ale asi byla i o něco zdravější.

Dnes už se světu drinků věnuju naplno, působím jako porotce na koktejlových soutěžích a jako akademická porotkyně v soutěži World’s 50 Best Bars v Asii.

Taky se velmi snažím podporovat naše odvětví, a dělám to několika způsoby. Jsem členkou řídicího výboru Anna Alliance, která se snaží podporovat a zaštiťovat ženy v oblasti pohostinství. Pomáhala jsem organizovat asijskou Speed Rack (barmanská soutěž pro ženy, jejíž výtěžek putuje na prevenci a léčbu rakoviny prsu) a pro hodně mladších kolegů z branže jsem neoficiální lektorka (a důvěrnice).

Vím, že jsi začínala v kuchyni. Co ti podle tvého názoru tato profese dala jako dospělému člověku? Co máš na vaření ráda a jakou kuchyni nejradši vaříš?

Řekla bych, že na samém počátku (i když na to mnohdy zapomínáme) je zkrátka schopnost nakrmit sebe a druhé. Díky tomu jsem se mohla živit tím, co mě baví. Navíc je pro mě vaření taková terapie. Ostatní třeba meditují, já zase vařím.

Moc se mi líbí, jak se při vaření stane z obyčejných surovin plnohodnotné jídlo, které zasytí tělo i duši. Nic pro mě neznamená tolik jako dělat lidem radost tím, že jim naplním žaludky.

A kuchyně, kterou nejradši vařím? Dost záleží na náladě, ale kdybych měla jednu vybrat – knedlíky.

Kdyby sis měla vybrat jinou profesi, jaká by to byla a proč?

Zpěvačka! Miluju hudbu a když zpívám před ostatními, cítím se v sedmém nebi. A muzika podle mě dělá lidi šťastné, stejně jako dobré jídlo.

Nedávno jsme se dozvěděli, které bary patří k těm padesáti nejlepším v Asii. Pověz nám, jaké to je být členkou akademické komise? Co se ti na tom líbí a co bys v následujících letech změnila?

Pořád je to celkem nové. Právě teď se soustředím na to, aby byla komise co nejvyváženější, snažím se, aby vybírali ti praví lidé.

Do budoucna bych chtěla, aby to celé bylo transparentnější, aby bylo zastoupení na všech trzích co nejpodobnější. A zbytek je ve hvězdách.

Mají ocenění smysl, nebo ne?

Cenou lze podle mě pěkně vyjádřit, že bereme na vědomí, jak se v podniku snaží. Malému podniku rozhodně mohou ocenění pomoci k lepší prosperitě, takže bych řekla, že jsou do určité míry užitečná. Důležitější ale je provozovat dobrý podnik. Setkala jsem se s lidmi, kteří se ženou za cenami – využívají soudobých trendů, které se pro jejich typ podniku nemusí hodit, a ve výsledku to podle mě nefunguje.

Díky čemu se Singapur stal tvým domovem?

Singapur má všechny vlastnosti, které považuji za důležité. Bezpečné prostředí pro děti, podpora zdraví a dobrého vzdělání plus velmi vysoký standard každodenního života. A pohostinství tu zkrátka žije. Chce tady být každý! Singapur je důležité centrum, mám moc ráda Changi, je totiž jednoduché do něj přicestovat nebo z něj odletět… a díky tomu sem jezdí spousta lidí!

Co podle tebe dělá z Asie nejaktivnější prostředí pro pohostinství?

Řekla bych, že s tím dost souvisí ekonomický růst. Když se země rozvíjí, obyvatelé si mohou dovolit navštěvovat podniky a také cestovat. Setkávají se tím pádem s novými a vzrušujícími koncepty, které pak chtějí vidět i ve své zemi. Svou roli hrají i sociální média, všechny ty instagramové příspěvky s burgerem Shake Shack lidi nesmírně lákají a nějaký podnikatel najde způsob, jak tento produkt dostat do dalších částí světa. A myslím, že díky kasinům a hlavně resortu Marina Bay Sands se úroveň restaurací a barů posunula o dost nahoru. A ještě něco: když si lidé méně vaří, chodí více jíst do podniků – to je známá věc.

Jaká je tvoje představa nejlepšího barového zážitku?

V baru, kde se mi nejvíc líbí, hrají skvělou hudbu (takovou, při které má člověk chuť se zvednout a mezi popíjením si zatrsat) a mají pěkné osvětlení (důležitost obou těchto věcí se podle mě dost podceňuje). Podávají tam dobré, ale nekomplikované drinky a vynikající barové jídlo a pohodlně se tam sedí (toto se někdy kvůli designu také opomíjí). A co je nejdůležitější? Profesionální, ale přátelský personál, který se ke mně chová přívětivě od chvíle, kdy se objevím ve dveřích, a bude se o mě takto dobře starat po celou dobu.

Která z navštívených zemí tě nejvíce zaujala?

Vybrat nejoblíbenější zemi je extrémně těžké! Na světě je tolik bezva míst… ale když si mám vybrat… asi v tuto chvíli zvolím Japonsko.

Letní piknik v Hyde Parku v Londýně, nebo singapurský chilli krab v pět ráno?

Krab na pepři v pět ráno!

Šampaňské, nebo saké?

Obojí!

S kterým mistrem jakéhokoli řemesla bys chtěla spolupracovat a proč?

S mistrem řezníkem nebo nožířem. Obojí mě fascinuje a moc ráda bych se toho od nich dověděla víc.

Je neděle a ty máš volno. Jak ji strávíš?

Rozhodně si přispím (nejsem žádné ranní ptáče!), v posteli se pomazlím se svými dvěma dětmi a podíváme se spolu na kreslené pohádky. Pak si s přáteli dám vynikající brunch se šampaňským a vyrazíme na příjemnou dlouhou procházku (ideálně po pláži). Pak si budu číst a večer asi zajdeme do kina (samozřejmě si koupíme popcorn), dáme si další skvělé jídlo, ale takové, které jsem pro své nejdražší uvařila sama, budeme si povídat a smát se, a to dlouho do noci! Vlastně by se to celé točilo kolem jídla, přátel a rodiny!

Zdeněk Kaštánek, 27. 09. 2019