Zaostřeno na projekt: Brněnský frgál

Příběhy

Brněnský frgál inspirace příběhy Zaostřeno na projekt

Zamiloval se do čerstvých valašských frgálů. A zjistil, že v Brně je neseženete, tak se je rozhodl péct sám. Brněnský frgál dnes tak ochutnáte v řadě brněnských kaváren, ale nejlepší je nechat si jej dovézt až domů. Čerstvější frgál v Brně totiž neseženete.

Můžete se na úvod představit?

Jmenuji se Laďa. Počítadlo na tachometru mého věku je už tak vysoko, že kdybyste takto rychle jeli obcí, zaplatili byste pokutu. Svou původní profesí jsem strojař, většinu svého života jsem se zabýval obchodem ve všech jeho možných podobách, a nakonec mě moje další životní kroky zavály k pekařině. Vlastně jsem takové gastro neviňátko, které se nějakým řízením osudu a okolností, ve věku blížícím se důchodu, stalo majitelem malé pekárny.

Snažím se lidem udělat radost čerstvým a voňavým koláčem, který jim zpříjemní třeba svačinu, chvilku s kávou po obědě nebo na návštěvě i různé firemní akce. Plním si sen, který vznikl v mé hlavě před pár lety a k němuž vedla cesta přes můj mlsný jazyk. Mnozí lidé kolem mne říkají, že jsem srdcař a pro mě je tohle celé především srdeční záležitost.

Jak vznikl nápad na projekt a kdy jste si uvědomil, že je to zajímavá příležitost pro podnikání?

Původně to bylo jen řešení mé lásky k frgálům. Pocházím totiž z Brněnska a domovem frgálů je Valašsko. Nic složitého, sedneš do auta, svezeš se 200 kilometrů a sladká laskomina je tvoje. Nebo počkáš, až bude v Brně nějaký trh a při troše štěstí koupíš frgál ještě celkem čerstvý.

Asi chápete, že něco na tom úplně nefungovalo, a tak mi nezbylo než s tím něco dělat. Tož jsem šel do učení k jedné šikovné valašské tetince a pak pekl, pekl a pekl. A to při každé příležitosti – nejen pro sebe, ale i kamarádům, přátelům, známým i neznámým.

Jednou přišla od kamaráda záludná otázka: „Proč to nepečeš ve velkém a neživíš se tím?“ K tomu vědomí, že skoro každý Brňák zná frgál, ale přitom je těžké sehnat ho čerstvý, protože v Brně je prostě nikdo nevyrábí.

Jak vypadaly vaše začátky? S čím jste musel nejvíc bojovat? Co bylo doposud nejtěžší překonat?

Začátky byly fajn. Skoro nikdo o mě nevěděl, jen málokdo něco chtěl a já vyráběl koláče, které mi pak zbývaly. Zato místní bezdomovci mě znali výborně. Každý den, kdy jsem jim dovezl várku včerejších koláčů, mi připomínali, že zítra můžu zkoušet zase. Ale aspoň jsem věděl, že pořád chutnají.

Pokud bych mluvil o boji, tak jen o malinkém, a to pouze sám se sebou. Tak trochu jsem zjistil, že dnes už se obchod nedělá jen s telefonem, mailem a srdcem na dlani. Občas potřebujete i nějaké ty Facebooky, Instagramy, eshopy, letáky, trhy… prostě podniknout nějaké moderní obchodní kroky a zajistit trochu reklamy.

Nejtěžší byla asi chvíle, kdy došly peníze na financování a já musel všechno zastavit. Zavřel jsem pekárnu a hledal řešení, jak dál. Myslím, že díky tomu mě pořád někteří lidé v mém blízkém okolí považují za blázna. Ale říká se, že jak člověk stárne, tak dětinští, a já si tuto fázi svého života chci pořádně užít.

Na který úspěch jste nejvíc pyšný a díky jakým krokům se vám ho podařilo dosáhnout?

Dalo by se říct, že jsem hodně hrdý na to, jak se podařilo navázat na činnost po znovuotevření. Skoro mi připadá, jako by žádná přestávka neexistovala. Ti, se kterými jsme spolupracovali, plynule pokračují a mnoho nových přichází – zákazníci i obchodní partneři. Mým cílem je, aby se pojem Brněnský frgál stal synonymem pro pekárničku, kde se s láskou a srdcem na dlani ručně vyrábějí koláče, které lidem pohladí jejich chuťové buňky a zavoní máslem, rumem a skvělou náplní. Tam vidím cestu k úspěchu.

Co je momentálně vaší největší pracovní výzvou?

Mám dvě velké pracovní výzvy. Ta první nastává každý den, když mi brzy po ránu zazvoní budík – otevřít oči, poskládat kosti na své místo, zjistit, jestli tam jsou i všechny bolavý klouby, zvednout kostru z pelechu, nasadit úsměv a vyrazit zadělat těsto na další várku koláčů. A ta druhá je mnohem jednodušší – dostat se do povědomí lidem v Brně a okolí. Tady mám ještě drobnou rezervu.

Jaké jsou podle vás aktuálně problémy ve vašem oboru?

Problémy v oboru nějak neřeším… Asi žádné nejsou.

A konečně – bez jakého jídla byste nedokázal žít, i když víte, že není zrovna z těch nejzdravějších?

Tak to je jednoduchá otázka – každý, kdo mě zná, ví, že já a kyselina sírová jsme velký kámoši a podle toho i vypadám. Ale nesu to statečně a na prvním místě je pro mě pořád makový frgál a kávička. To je kombinace, která léčí naprosto všechno a je zcela zdravá.

Ája Voráčková, 8. 05. 2019