Zaostřeno na projekt: PIZZAPUNK

Inspirace

inspirace pizza Pizzapunk vegan Zaostřeno na projekt

Vegetariánská pizza není nic neobvyklého. Ale veganská? Bez sýra? Přesně takovou dostanete v brněnské minipizzerii PIZZAPUNK. Smetanový základ a mozzarella z ořechů, naložený seitan i rozličné druhy zeleniny chutnají na křupavé pizze skvěle. PIZZAPUNK ale není jen o jídle, je to restaurace s názorem.

Můžete se na úvod představit?

PIZZAPUNK je tak trochu restaurace a tak trochu sociální experiment. Dva stoly a milion nápadů. První a jediná veganská pizzerie. Místo, které je vším, jen ne běžnou restaurací.

Jak vznikl nápad na projekt a kdy jste si uvědomili, že je to zajímavá příležitost pro podnikání?

Nápad na projekt vznikl naprosto spontánně a náhodou. Byla k nájmu malinkatá pizzerie se dvěma stoly. Tak jsme ji vzali. Koncept a směřování podniku byly jasné od první minuty. Vychází z toho, jací jsme, jak žijeme a jaké hodnoty vyznáváme. Je to subkulturní záležitost, politická agitka, oáza pro všechny asociály a vzdor proti konvencím. Takže zase tak zajímavá příležitost k podnikání to není.

Jak vypadaly vaše začátky? S čím jste museli nejvíc bojovat? Co bylo doposud nejtěžší překonat?

Otevřeli jsme 9. ledna 2018, takže jsme stále v začátcích. Ale za tuto krátkou dobu jsme urazili obrovský kus cesty. Díky tomu, o jaký se jedná mikroprostor, můžeme si celkem bez obav dovolit experimentovat téměř se vším. Změnili jsme všechno a něco už několikrát, i proto jdeme stále dopředu. Občas mám pocit, že jsme vychrlili víc kampaní než lecjaká reklamka, víc druhů pizzy (za rok kolem osmdesáti druhů) než kterákoliv pizzerie a vyrobili tolik variant vegan ořechových sýrů, že by si moje máma mohla pomalu otevřít vegan sýrárnu.

Na který úspěch jste nejvíc pyšní a díky jakým krokům se vám ho podařilo dosáhnout?

Největší úspěch je pro mě osobně to, že v PIZZAPUNK pracují lidé, kterým můžu na sto procent věřit. Nejsou to zaměstnanci, jsou to kámoši. I to je indikátorem toho, že nejsme standardní gastronomický provoz. Za další velký úspěch pokládám to, že byli ochotni se naučit dělat neapolské fermentované těsto a tvořit pizzy, které se vymykají běžným plackám dostupným všude kolem. Nikdo z těch lidí nepracoval dřív jako pizzař ani není vyučený kuchař.

Co je momentálně vaší největší pracovní výzvou?

Dělat v elektrické peci takový pizzy, že budou vypadat, jako kdybyste je vytáhli z pece na dřevo. To je výzva, která trvá. Pořád se to zlepšuje.

Jaké jsou podle vás aktuálně problémy ve vašem oboru?

V našem oboru jsou momentálně největším problémem klimatické změny. Čekají nás těžké časy a zasloužíme si je.

A konečně – bez jakého jídla byste nedokázali žít, i když víte, že není zrovna z těch nejzdravějších?

Voda.

Aja Kejdušová, 9. 10. 2019